Domowy majonez szczypiorkowy

Trudność:

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wsypujemy szczyptę soli, jedno żółtko, łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soku z cytryny, szczypiorek i łyżkę wody. Wkładamy grot blendera i delikatnie po ściance naczynia wlewamy szklankę oleju lub aromatyzowanej oliwy.

Zaczynamy ubijać majonez pamiętając o tym, by blender ustawiony był na najniższych obrotach, a ubijanie odbywało się pulsacyjnie przy jednokrotnym delikatnym podnoszeniu blendera do góry i na dół.

Majonez wykonany z oliwy możemy przechowywać w lodówce przez tydzień. Jest on bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do sałatek oraz jako dip do świeżych warzyw.

Smacznego!

Składniki:

  • Jedno żółtko
  • Pół łyżeczki cukru
  • Sól
  • 10 g mrożonego szczypioru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka oleju lub oliwy

KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie

Oliwa z ziołami

Oliwa z ziołami

Oliwa z ziołami <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="far fa-star...

czytaj dalej

Nowo i Odlotowo

Pesto z pietruszki i kolendry

Pesto z pietruszki i kolendry

Pesto z pietruszki i kolendry z młodymi szparagami <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="far fa-star...

czytaj dalej

RUN ZIOŁA
marka RUN-CHŁODNIA we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone

RUN ZIOŁA
marka RUN-CHŁODNIA
we Włocławku Sp. z o.o.

Polityka prywatności

RUN-CHŁODNIA © 2020.
Wszelkie prawa zastrzeżone