Domowy majonez szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wsypujemy szczyptę soli, jedno żółtko, łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soku z cytryny, szczypiorek i łyżkę wody. Wkładamy grot blendera i delikatnie po ściance naczynia wlewamy szklankę oleju lub aromatyzowanej oliwy.
Zaczynamy ubijać majonez pamiętając o tym, by blender ustawiony był na najniższych obrotach, a ubijanie odbywało się pulsacyjnie przy jednokrotnym delikatnym podnoszeniu blendera do góry i na dół.
Majonez wykonany z oliwy możemy przechowywać w lodówce przez tydzień. Jest on bardzo aromatyczny i świetnie nadaje się do sałatek oraz jako dip do świeżych warzyw.
Smacznego!
Składniki:
- Jedno żółtko
- Pół łyżeczki cukru
- Sól
- 10 g mrożonego szczypioru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szklanka oleju lub oliwy
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Oliwa z ziołami
Oliwa z ziołami <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="far fa-star...
Nowo i Odlotowo
Nie znaleziono żadnych wyników
Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.