Oliwa z ziołami
Sposób przygotowania:
Dwie główki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Myjemy papryczkę chili lub inną np. habanero, piri piri (jeżeli ktoś lubi pikantne jedzenie może użyć więcej papryczek), kroimy na pół nie usuwając pestek i wsuwamy do butelki. Zioła mieszamy i wrzucamy do butelki. Wszystko zalewamy oliwą i odstawimy na co najmniej 3 doby.
Można używać innych ziół, natomiast ta kompozycja nadaje się znakomicie jako dodatek do dresingów do sałatek, półprodukt na majonez domowy z oliwy ziołowej jak również do grzanek czy marynat do mięs.
Smacznego!
Składniki:
- Pół litra oliwy z oliwek
- 2 główki czosnku
- Jedna papryczka chili
- 30 g mrożonej bazylii
- 30 g mrożonej kolendry
- Butelka o pojemności 0,75 l
KAROL POLECA:

Kulinarnie i normalnie
Pesto z makaronem penne
Pesto z makaronem penne <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i...
Nowo i Odlotowo
Sałatka z kuskusem i natką pietruszki
Sałatka z kuskusem i natką pietruszki <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="far fa-star...